Lägga snygga laminat- och trägolv 

Har du tänkt på hur golvet kan förändra hela rummet eller köket? Det kan skapa atmosfär och känsla av ett supermodernt rum eller en mer klassisk sofistikerad känsla. Ibland kan det vara värt att lägga om golvet för att hela rummet ska kännas nytt, och om du är händig kan du lägga golv själv. 

Välja golv 

Det första du ska göra är att fundera på ditt och rummets behov. Vad använder du rummet till? Ska golvet vara extra slitstarkt eller är designen och utseendet viktigare? Låt säga att vi ska lägga om golvet i sovrummet och du önskar dig en genuin “träkänsla”. Du kan exempelvis välja ett vackert laminatgolv eller ett riktigt trägolv. Vilken färgton ska golvet ha? Ett ljusare eller mörkare trä? Det beror på vilken känsla du vill uppnå. Ett mörkt trägolv blir en vacker kontrast mot vita överkast och gardiner. Ett ljust trägolv kan kräva lite “mustigare” färger i rummet för att framträda. 

Lägga laminatgolv avsett för torra rum 

Oavsett golv ska du alltid lägga tid på att noga läsa igenom läggningsanvisningarna inför golvslipning. Du behöver följa dessa för att garantin ska gälla. Om du avviker det minsta har du inte rätt till garanti. Kontrollera också plankorna så att det inte finns skador eller defekter, när du lagt plankan och den ingår som en del av golvet kan den inte längre reklameras. 

Tips innan golvläggningen 

  • Förberedelserna är viktiga. Lägg paketen med golvplankorna i samma temperatur som golvet ska läggas i och låt dem ligga i denna temperatur i två dagar. Idealiskt är cirka 20 grader Celsius och en luftfuktighet runt 50-70 %. 
  • Om du ska lägga golv på betong, cement eller stenplatta behöver en fuktmätning utföras. Det finns värden för hur mycket fukt som får finnas i dessa material. 
  • Om du vill kan du sortera plankorna så att du får det mönster och de ådringar du vill ska passa med varandra. 
  • Underlaget som du ska lägga golvet på måste vara helt jämnt och bärande. Om du har ojämnheter i underlaget är det ett tips att du låter en fackman lösa detta. Du kan inte lägga golv på ett ojämnt underlag. 
  • Lägg aldrig golv på en heltäckningsmatta och tänk på att laminatgolvet ska läggas “flytande” utan att limmas eller spikas fast i underlaget. 
  • Du behöver flera verktyg för att montera golvet: Stegljudsisolering, folie, distanskilar, slagkloss, dragjärn, såg, tumstock, penna, hammare och eventuellt lim och fogmassa beroende på golvet. 

Om du är osäker på verktygen är det bra att fråga en fackman om råd så att du gör det på rätt sätt. 

Läggningsalternativ 

Det enklaste och vanligaste är att lägga golv med “clic-systemet” där du klickar i plankorna i varandra och slår ihop dem med kloss och hammare. Följ instruktionerna för det golv du köpt. Det finns olika läggningsalternativ beroende på vilket golv du valt. Du kan göra en snabb limfri läggning. Du kan lägga golvet med “Clic-guard” som limmar ihop golvet utan att fästa det så att du kan lossa golvet och lägga om det om du önskar. Och det tredje alternativet är att du kan lägga golvet med lim som ger ett permanent fuktskydd. Det sista är lite mer arbete och golvet kan inte läggas om. 

Lägga trägolv i ett torrt rum 

Om du istället för laminatgolv siktar på ett massivt trägolv behöver du anlita en fackman, om du inte väljer ett av de parkettgolv i trä som man kan lägga själv med clic-system. Precis som laminatgolvet läggs det massiva trägolvet flytande, och du behöver inte skruva, spika eller limma. Det kan vara fördelaktigt att täcka golvet med ett mellanunderlägg som ligger precis under träplankorna. Detta ger en bra stegljudsisolering, det dämpar “knarr” och jämnar ut om det finns små ojämnheter. Titta också på i vilken riktning på golvet du lämpligast lägger plankorna i det aktuella rummet. Läs instruktionerna noga.