Att skapa det lantliga köket

Högst upp på mångas önskelista ligger ofta att få till det där hemtrevliga eller fräscha köket då renoveringen drar igång. Ett lantligt kök upplever de flesta som varmt och inbjudande, och det passar ofta in med kökets alla funktioner. När det kommer till att inreda ett kök, är det förstås något som präglas av var och ens egen smak. Men man kan hitta inspiration genom att se på hur andra har gjort. Här tittar vi vidare på hur man egentligen skapar det lantliga köket.

Inspiration från filmer

Den senaste tiden har verkligen det lantliga köket seglat upp till en storfavorit, hos de som renoverar sina kök. Det finns många anledningar till detta, men ofta är det nog frågan om ett rent känslomässigt val. Att renovera sitt kök till en lantlig stil, behöver inte nödvändigtvis betyda att det finns en enda stil som är “rätt”. Det går utmärkt att arbeta med både gammalmodiga inslag såväl som moderna. Överlag handlar det om vilka detaljer man använder och hur man väljer att presentera alla ytor. Det första man alltså bör göra är att skaffa sig inspirationsbilder. Ett bra tips är att se lite äldre filmer som utspelar sig på landsbygden. Ett exempel är filmen “Broarna i Madison County” som utspelar sig på den amerikanska landsbygden. Genom att hämta inspiration från filmer, får bilderna mer liv. När man lyckats ringa in vilka detaljer man vill ha i sitt kök, gör man helt enkelt en lista över dessa.

Golvet, golvet och åter golvet

Ett av de säkraste korten att använda, för att få till en lantlig stil, är själva golvet. Ett robust trägolv ger verkligen det rätta anslaget i projektet. Den som bor i ett äldre hus, kan mycket väl redan ha ett snyggt trägolv gömt under plastmattan. Ett trägolv kan behöva slipas och efterbehandlas för att bli tillräckligt funktionellt i ett kök. Det andra man bör fokusera på är köksluckorna, som gärna får vara snidade i en äldre stil. Med dessa två saker i hamn, är det nästan omöjligt att inte ro det hela i hamn. Det största misstaget är dock att sätta upp lysrör i taket. I ett lantligt kök väljer man snarare en mer sparsmakad belysning. Vill man är det även fritt fram att måla det mesta i vitt, även om någon jordnära kulör, kan ge det hela mer liv.