Regler som gäller för båttrailers 

Du som äger en båt och måste transportera den till och från sjön eller havet behöver en båttrailer, eller annan båttransport. Men att köpa den första bästa du stöter på är inte den bästa idén. Det finns en hel del saker du bör känna till om båttrailers innan du köper en. Här kan du läsa om några av de viktigaste reglerna. Förhoppningsvis kommer det att göra det lättare för dig att välja den rätta och ta reda på en båtvagn. 

 

Regler som gäller 

Det finns tre typer av regler som kan gälla, generella, regler för 80-trailers och regler som gäller för efterfordon. Det är viktigt att du känner till dessa innan du köper en båttrailer så du vet vad som gäller. 

 

De generella reglerna 

De generella reglerna är inte särskilt komplicerade och de är lätta att komma ihåg. Den första regeln är att båten du äger får inte sticka ut från trailern, i alla fall inte mer än 20 centimeter på varje sida. Andra saker som gäller är att bruttovikten för båten plus trailern får inte överstiga bruttovikten på din bil ifall trailern är obromsad, alltså saknar bromsar. Maxbredden på släpets last får inte vara större än 260 centimeter. Men det finns undantag ifall båten uppfyller en viss föreskrift hos Transportstyrelsen. Då kan båten vara som mest 350 centimeter. 

 

Regler för båttrailers som klassas som efterfordon 

Skulle den båttrailer du köper vara klassificerad som ett efterfordon finns det ytterligare några regler du måste känna till. Med en sådan trailer får du endast köra i 30 km/h när du drar släpet. Trailern måste även ha en godkänt LGF-skylt utrustad baktill. Du kan även behöver utrusta den med ett par röda reflexer och röda lyktor på baksidan, plus orangea reflexer på trailerns sidor. I alla fall om du ska använda båttrailern när det är mörkt ute. Den sista regeln är att dessa båttrailers inte får framföras på motortrafikled ett motorvägar. 

 

Regler för bromsad/80-trailers 

Skulle du köpa eller äga en stor båttrailer, en så kallad bromsad trailer eller 80-trailer är det viktigt att den är registrerad. Den kommer då omfattas av reglerna som gäller för vanliga släpvagnar. 

Bilen och släpet får inte överstiga en vikt på 4250 kilo. Du behöver dessutom ett B.96 körkort, vilket är ett körkort som har en utökad B-behörighet. Ifall den totala vikten av bilen och båten skulle överstiga 4250 kilo behöver du dock ett BE-behörighets körkort. Med detta körkort vår totalvikten av släpet inte överstiga 3500 kilo. 

Dessa större båttrailers måste dessutom vara utrustad med olika typer av belysningar. Bland annat positionsljus, bakljus, blinkers, bromsljus, reflexer samt sidomarkeringar. Ett tips är att du läser igenom alla regler som gäller för just den båttrailer du väljer innan du köper den.